Quote nieuws
wildpluk workshop

Zomertijd, Tips voor je Gezonde Tuin
Webinar ‘Your Healthy Garden’
Agenda; Wildplukken, Forest-garden & The 7-layered garden course
Aanbieding: Tuinadvies 

 

Beste, lieve,  

Het is zomer! De natuur barst haast uit haar voegen. Tijd om te genieten van de intense geuren en kleuren, de rijke oogst en het volle groen. Graag geef ik je enkele tips om nog meer te genieten van je tuin deze vakantie.

Ga achterover zitten, pak een boek en kijk af en toe om je heen. Observeer.
Geniet, ook van de dingen die je nog niet kunt doen. Het is een tijd van dromen over verandering, niet voor verandering zelf. Die komt straks wel weer. Vier die zomer! Gun jezelf de lagere versnelling. Schenk vlierbloesemlimonade uit eigen tuin in, loop op je blote voeten, verdwaal in een boek, dagdroom jezelf door de dag. 

Plannetjes maken voor het najaar kan wel. Je tuin is als een leeg canvas, bedenk wat je daarmee zou willen doen. Niet meteen planten, maar schetsen, met een potlood op papier of met je voet in het zand. Strijk eens neer op een andere plek in je tuin, verandering van perspectief geeft vaak nieuwe ideeën.  

Wil je toch wat doen?
Zorg dan dat de bodem in je tuin bedekt is, het liefst met bladmulch (ongeveer 5 cm) van een combinatie van verschillende bladeren bijvoorbeeld linde, esdoorn, iep en eik (met mate). Op deze manier blijft de bodem vochtig en hoef je minder water te geven. Zo kun je met een gerust hart weer een dag niets doen.
Zaai eetbare gewassen die ook de bodem voeden en die tussen je vaste planten kunnen zoals pronkboon, snijboon, spekboon, bladmosterd, Chinese bieslook, wilde marjolein, blauwe lupine, Phacelia en gele mosterd. Deze kan je bestellen bij de bolster.nl of vreeken.nl. 

Na de droogte van de afgelopen maanden regent het eindelijk weer. Goed voor het groen, dat groeit en bloeit. De natuur trekt haar eigen plan. Laat haar begaan. Als straks de zon weer schijnt, kunnen we oogsten, plukken en genieten!

Zo zijn er bijvoorbeeld volop wilde bloemen en kruiden voor in de sla. Verras je smaakpapillen eens met het toevoegen van teunisbloemen, duizendblad, bijvoet, komkommerkruidbloemen, Oost-Indische kers, zaden van brandnetel of wat jong lindeblad. Eet smakelijk! 

Zelf zal ik deze zomer zeker veel tijd in eigen tuin doorbrengen. Daarnaast gaan we met het hele gezin op avontuur in de natuur van Nederland en Duitsland. Wildplukken, ontdekken en genieten! 

wildpluk workshop

 

15 juli  Workshop  
‘Groenkids Onkruid’ 

Huis van Waalre, Waalre

29 augustus  Workshop
‘Eetbare Wilde Planten’
Huis van Waalre, Waalre

5 September Workshop
‘Verbinden met de Natuur’

Eindhoven, Landgoed Eikenburg

8 September Webinar
‘Your Healthy Garden in 7 Steps’

via Bibliotheek Eindhoven

Opening 3 oktober
‘Eetbaar Plantsoen Geldrop’
Beukelaar, Geldrop

Oktober – November Online course in english and Portugese 
‘Create your own Forestgarden’

16-18 Oktober Course in english
‘Creating guilds, the 7-layered Garden’

Yogahouse Prasaad Engen, Germany

 

schooltuin
tuinadvies