Kundalini Yoga

Kundalini Yoga is een krachtige en actieve vorm van yoga. Dynamische lichaamsoefeningen worden gecombineerd met verschillende ademtechnieken, mantra’s en meditatie. Door de aandacht voor de adem maken we gemakkelijk contact met onze lichaamsenergie en levenskracht. Elke serie lessen hebben een eigen ‘thema’, toch kan de ene les heel zacht en rustig zijn en de andere les juist uitdagender.

Kundalini Yoga wordt ook wel de yoga van het bewustzijn genoemd. Door een regelmatige beoefening van Kundalini yoga wordt je, je bewust van je menszijn. Je gaat beter luisteren naar je oorspronkelijkheid waardoor je betere keuzes kan maken. Ook wordt je bewuster van je acties en de gevolgen van je eigen acties die je onderneemt. Door meer bewustzijn kun je beter communiceren vanuit het hier en nu.

 

Les & Technieken

Een Kundalini Yoga is opgebouwd uit een openingsmantra, een kriya (complete serie oefeningen), ontspanning en meditatie. De kriya is elke week verschillend en heeft (een samenstelling van) de volgende onderdelen:

  • asana’s (lichaamshoudingen)
  • pranayama (ademhalingsoefeningen)
  • mudra’s (handhoudingen)
  • bhanda’s (spiersamentrekkingen)
  • mantra’s (helende klanken)
  • meditaties met of zonder mantra

Mantra's

Zonder mantra’s is er geen Kundalini Yoga. De oude klanktechnieken zijn essentieel bij een kundalini yoga les. De trilling van de klank vibreert in je lichaam en activeert en stimuleert verschillende systemen zoals hormonen en zenuwstel. Aan het begin en einde van de les chanten we mantra’s om onze intentie te zetten, in- en uittunen.

Yogi Bhajan

Harbhajan Singh Khalsa (1929 – 2004) werd geboren in India. In 1969 kwam Yogi Bhajan naar het Westen en had hij de volgende intentie: ‘Ik ben hier niet om leerlingen te verzamelen, ik ben gekomen om leraren op te leiden, zodat de kennis van de Kundalini Yoga aan zo veel mogelijk mensen kan worden doorgegeven.’

In 1969 richtte hij de non-profitorganisatie 3HO (Healthy Happy Holy Organization) op. 3HO is een yogabeweging die zich toelegt op het verbreiden en onderwijzen van Kundalini yoga, zoals dit onderwezen werd door Yogi Bhajan. Hij overleed in oktober 2004.

 

5 Sutra's Aquariustijdperk

1. Recognize that the other person is you.
2. There is a way through every block.
3. When the time is on you, start, and the pressure will be off.
4. Understand through compassion or you will misunderstand the times.
5. Vibrate the Cosmos. The Cosmos shall clear the path.

Advies Particulieren
schooltuin
schooltuin